Apotekama dozvoljeno da izdaju pilule za abortus

Apotekama dozvoljeno da izdaju pilule za abortus

Maloprodajne apoteke u Americi prvi put mogu da izdaju mifepriston pilulu za abortus, prema novoj odluci administracije predsjednika Džozefa Bajdena.

Pacijenti trenutno mifepriston mogu da dobiju samo lično od zdravstvenog radnika. Ljekarski recept će za njega i dalje biti potreban, ali će pacijenti sada lijek moći da podignu i u apoteci ili putem porudžbine.

Ova odluka mogla bi značajno da proširi pristup abortusu pilulama, koji čine više od polovine ukupnog broja abortusa u Americi, podaci su Gutmaher instituta koji podržava pravo na izbor.

Međutim, politička situacija i tenzije oko pitanja abortusa u Americi vjerovatno će uticati na to da li će apoteke zaista pacijentima ponuditi pilulu, navodi BBC News na srpskom.

Tablete za abortus sve su traženije nakon prošlogodišnje odluke američkog Vrhovnog suda, kojom je poništeno savezno pravo na abortus.

Nekoliko država je ili zabranilo ili oštro ograničilo pristup abortusu.

U decembru 2021. godine, Administracija za hranu i lekove (FDA) saopštila je da će trajno ukinuti zahtjev da pacijenti lično moraju da uzmu recept od zdravstvenih radnika.

FDA je potom 3. januara 2023. na sajtu objavila da se lijek od sada “može izdavati u sertifikovanim apotekama, kod ovlašćenog ljekara ili pod nadzorom ovlaštenog ljekara”.

Dvije američke kompanije koje proizvode mifepriston – Danko laboritoris (Danco Laboratories) i GenBioPro (GenBioPro), potvrdile su u odvojenim izjavama da ih je FDA obavijestila o toj odluci.

Američko udruženje akušera i ginekologa tu odluku naziva “važnim korakom naprijed”.

“Iako današnja objava FDA neće riješiti probleme pristupa abortusu za sve, ona će većem broju pacijenata omogućiti dodatne opcije za obezbjeđivanje ovog vitalnog lijeka”, navodi se u njihovom saopštenju, prenosi BBC News na srpskom.

Mifepriston se uzima u kombinaciji sa drugim lijekom – misoprostolom – i obično se uzima u roku od 10 do 12 nedjelja od početka trudnoće.

Misoprostol, koji se obično koristi za liječenje poslije pobačaja, lako se može nabaviti u apotekama na recept.

Sve apoteke – od velikih lanaca do malih lokalnih apoteka – sada mogu da se prijave za sertifikat za prodaju mifepristona.

Žene u više od deset saveznih država u kojima je abortus zabranjen vjerovatno će morati da putuju u druge države da bi došle do pilule i izvršile abortus.

 

24-sedam-cover

CATEGORIES
Share This