“Čuli smo zapomaganje, beba nije disala”

“Čuli smo zapomaganje, beba nije disala”

  • Društvo
  • 21 Septembra, 2022
  • No Comment
  • 23

– Prihvatio sam bebu, odmotao joj pupčanu vrpcu, nakon čega je opet zaplakala – priča Zoran

 

 

Zoran Stevanović, policijski službenik PU Pirot, nije ni slutio da će u toku angažovanja na obezbeđivanju manifestacije i održavanju javnog reda i mira u Beogradu kod Brankovog mosta, pomoći jednoj porodilji da na svet donese novi život.

Osim hrabrosti, na delu ovaj policajac pokazao je i veliko srce. Ovako je izgledala cela situacija i heroji na delu.

Kako svedoči Zoran, u noći sa 15. na 16. septembar, on je sa jos šestoro pripadnika IJP PU Pirot bio na radnom zadatku. Oko 5 časova ujutru, 16. septembra, na uglu raskrsnice ulica ispod Brankovog mosta čuli su zapomaganje.

Kada su dotrčali videli su da je u pitanju ženska osoba koja leži na trotoaru i čiji je porođaj u toku. Policijski službenici Miloš Petrović i Saša Trifunov su istog momenta obezbedili lice mesta kako bi osigurali bezbednost porodilje i pozivali hitnu pomoć.

– Ja sam u tom momentu prišao i video da se tek rođena beba umotala u pupčanu vrpcu usled čega su prestali vitalni znaci. Prihvatio sam bebu, odmotao joj pupčanu vrpcu, nakon čega je opet zaplakala. Ubrzo je stigla i hitna pomoć koja je zbrinula novorođenče i majku – priča Zoran.

Kako kaže, i sam je otac dva sina i bez razmišljanja prišao je u pomoć bebi i porodilji.

 

– Kada se beba rodila i posle uspešnog završetka bio sam ponosan što sam pomogao jednom malom biću da nastavi svoj život – kaže Zoran.

 
 

Dodaje da nije ostao u kontaktu sa porodiljom, ali da se nada da će beba izrastati kao dobar, častan i plemenit čovek.

Zoranove kolege, Saša Trifunović i Miloš Petrović, takođe su bili prisutni tokom porođaja i kako kažu nije im bilo svejedno jer je beba zapela za pupčanu vrpcu i postojala je bojaz da će je prekinuti.

– U toku te noći obezbeđivali smo objekat u kome se održavala Prajd žurka. Pošto se sve završilo dobro, seli smo u vozilo da malo odmorimo. Na petnaestak metara iza našeg vozila, na trotoaru, čuli smo ženu da zapomaže. Protrčali smo i videli ženu kako leži, a pored nje bebicu koja je bila povezana sa majkom pupčanom vrpcom. Čuo se i plač bebe. Telefonom smo pozvali Hitnu pomoć. U međuvremenu je beba svojom nogom zapela u pupčanu vrpcu pa je postojala bojazan da možda može da je prekine, pa je Stevanović Zoran rukom razmotao istu – prepričava Saša.

Dodaje da im nije bilo svejedno jer se nikada nisu susretali sa tim.

– Jedino mi je bilo bitno da sve vreme čujem plač bebe i molio sam Boga da joj se ništa ne desi. Predlagao sam kolegama, da kupimo buket cveća i odemo do bolnice i iznenadimo majku, ali zbog sledećih zadataka nismo bili u mogućnosti. Nismo bili u kontaktu sa njom, a od ekipe Hitne pomoći smo čuli da porodilja i beba idu u Višegradsku i to je bilo to – priča Saša.

Kako dodaje Miloš, u prvom momentu nisu ni bili svesni šta se dogodilo.

– Tokom dosadašnje službe u policiji doživio sam i nagledao sam se svega i svačega, ali ovako nešto je na meni ostavilo takav utisak, da ću ga pamtiti do kraja zivota, ali sam siguran da kad bih ponovo morao ovako da postupim, iako uopšte nije bilo naivno, uradio bih to bez oklevanja i razmišljanja – kaže Miloš.

On naglašava da je ljudski život nešto što je kod njega na prvom mestu tokom obavljanja poslova u policiji.

– Na kraju želim samo da kažem da mi je drago što se sve dobro završilo, čestitam majci i bebi. Dečak je u pitanju. Veliki su borci, jer za onako nešto je stvarno trebalo imati snage. Želim im dug i srećan život – rekao je Miloš.

Ova tri plemenita policajca, tri heroja, pokazala su odvvažnost i smelost i u situaciji u kojoj se do tada nikada nisu našli i pomogli da ovaj svet bude bogatiji za jednog dečaka.

 

24sedam

Slične objave

Apel stručnjaka da se mlađima od 21 godine zabrani izdavanje vozačkih dozvola

Apel stručnjaka da se mlađima od 21 godine zabrani…

Vozači mlađi od 25 godina u jednoj zemlji odgovorni su za skoro 25 odsto nezgoda, iako čine samo 15 odsto vozača…
Paja likvidiran pred vratima tasta i tašte!

Paja likvidiran pred vratima tasta i tašte!

Ranjeni otac Strahinje Stojanovića bežao do 4. sprata, ubica ga jurio i “overio” hicem u glavu   Paja Stojanović ubijen pre…
Nijemci kupuju drva za zimu

Nijemci kupuju drva za zimu

Zbog naglog poskupljenja gasa, nafte i struje, Nijemci se okreću drvima za grijanje svojih domova, što im je gotovo udvostručilo cijenu,…

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.