Dejtonski sporazum mapa puta prema EU

Dejtonski sporazum mapa puta prema EU

  • Društvo
  • 5 Aprila, 2022
  • No Comment
  • 187

O građanskom konceptu za Bosnu i Hercegovinu može se razgovarati tek nakon što ona postane članica Evropske unije, a dotad je okvir Dejtonski sporazum, rekao je danas Gabriel Eskobar, posebni izaslanik američke vlade za zapadni Balkan.

 

eskobar-bih

Eskobar smatra kako BiH trenutno nije funkcionalna država jer bh. institucije “već dugo” nisu učinkovite, “što nije posljedica Dejtonskog sporazuma nego izostanak dobre volje” političkog vodstva u BiH.

Taj je sporazum “25 godina bio uspješan u održavanju mira u zemlji” te on nije uzrok problema u BiH.

“Problem su neodgovorno vodstvo, korupcija, političari koji inzistiraju ostati na vlasti pod svaku cijenu”, rekao je on, prenosi Hina.

Eskobar smatra kako je taj sporazum dobar kompromis koji je prepoznao interes tri konstitutivna naroda te dobar putokaz za evropsku integraciju, “no nije tako korišten”.

O konceptu građanske države koji zagovara dio međunarodne zajednice on je kazao kako se o njemu može razgovarati “možda u budućnosti”, nakon što BiH postane članica Evropske unije.

“Dotad je Dejton mapa puta prema evropskoj integraciji i to mora i ostati”, rekao je Eskobar i ponovio američku podršku konceptu jedne države, dva entiteta i tri konstitutivna naroda.

Američki izaslanik „razumije” zabrinutost oko visokih tenzija u BiH i „vide analogiju s 1991. godinom” jer u toj zemlji političari ne razgovaraju i prijete da će se povući iz centralnih institucija.

No, naglašava Eskobar, u BiH postoje mirotvorne snage, prisutnost NATO-a i visoki predstavnik međunarodne zajednice s bonskim ovlastima, Srbija i Hrvatska nisu zainteresovane za rat na svojim granicama, a mladi u BiH ne žele se boriti za vladajuće strukture i korupciju političara.

“Zbog toga ne vidim nikakvu šansu sukoba.

Moguće je da bude nasilnih činova, ali svi odgovorni političari i javni službenici rade da se to ne dogodi. Zato mislim da rat nije moguć”, rekao je Eskobar, dodavši da je svejedno zabrinut za BiH zbog „jednako opasnog scenarija” ekonomske i demografske propasti države.

eskobar

“BiH je iznimka iz svih dobrih vijesti o zapadnom Balkanu”, prema neovisnim analizama jedna je od najkorumpiranijih zemalja u Evropi , a njen privatni sektor smanjio se na samo trećinu BDP-a, zbog čega država ima i najbržu emigraciju od svih zemalja zapadnog Balkana, kazao je Eskobar.

“Politički čelnici bi s takvim brojevima u privatnom sektoru bili otpušteni”, kazao je Eskobar, dodavši da se i zato SAD nada dogovoru o izbornoj reformi i održavanju izbora – kako bi birači „smijenili neke čelnike”.

Eskobar nije htio nagađati hoće li do dogovora doći, niti komentirati njihov tok jer oni traju svakodnevno i nije direktno uključen, iako vjeruje da postoji rješenje koje će pasati svim stranama.

Američki izaslanik pritom u svakom medijskom nastupu naglašava kako se volja za promjenama u BiH mora dogoditi unutar same zemlje, a ne djelovanjem međunarodne zajednice, jer je riječ o suverenoj zemlji.

“Želimo da stanovnici sami sankcionišu svoje političare”, a na nama je da ohrabrujemo promjene, zaključio je Eskobar koji je u Zagrebu boravio povodom dvodnevnog Američko-hrvatskog foruma.

Slične objave

Problem sa redom vožnje, GRAD NAŠAO RJEŠENJE

Problem sa redom vožnje, GRAD NAŠAO RJEŠENJE

Naime, već duži period na gradskim stajalištima ne postoji odštampan red vožnje, što je građanima predstavljalo veliki problem, posebno za one…
Evropska sedmica mobilnosti: Sutra rolerijada za najmlađe

Evropska sedmica mobilnosti: Sutra rolerijada za najmlađe

Evropska sedmica mobilnosti donosi i zanimljiv program za naše najmlađe sugrađane.     Osim što će u dane vikenda glavna gradska…
Izvučen loto plus: 3,2 miliona evra ide u Banjaluku

Izvučen loto plus: 3,2 miliona evra ide u Banjaluku

Ove sedmice nije bilo dobitnika loto sedmice, kao ni dobitnika šestice, ali je zato bilo dobitnika loto plus premije, koja je…

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.