Dr Propast se ponovo oglasio: Recesija će biti duga i ružna!

Dr Propast se ponovo oglasio: Recesija će biti duga i ružna!

  • Svijet
  • 21 Septembra, 2022
  • No Comment
  • 16

Ekonomista Nurijel Rubini, koji je tačno predvideo finansijsku krizu iz 2008. godine, vidi “dugu i ružnu” recesiju u SAD i širom sveta koja bi mogla da potraje do 2023. On je takođe predvideo oštru korekciju indeksa S&P 500.

 

– Čak i u normalnoj recesiji, S&P 500 može pasti za 30 odsto – rekao je Rubini, predsednik i glavni izvršni direktor kompanije Roubini Macro Associates, u intervjuu za Bloomberg u ponedeljak.

U “stvarnom tvrdom sletanju“ koje očekuje, indeks bi mogao da padne i do 40 odsto.

Povući će i akcije…

Rubini, kojem je predviđanje kolapsa američkog balona nekretnina između 2007. i 2008. donelo nadimak Dr. Doom (Dr Propast), rekao je da oni koji očekuju plitku recesiju u SAD treba da pogledaju visoke stope duga korporacija i vlada. Кako kamatne stope rastu, a tako i troškovi servisiranja duga, “brojne zombi institucije, zombi domaćinstva, preduzeća, banke, banke u senci i zombi zemlje će umreti“, rekao je on. Visok dug zemalja, kompanija i domaćinstava smanjiće i vrednost akcija.

 

Rubini je takođe rekao da je postizanje stope inflacije od dva odsto bez teškog sletanja za američku centralnu banku, “nemoguća misija”. Očekuje se povećanje stope od 75 baznih poena na sastanku u septembru i 50 baznih poena u novembru i decembru. Time bi stopa Feda bila između četiri i 4,25 odsto do kraja godine.

Međutim, uporna inflacija, posebno u platama i sektoru usluga, značiće da Fed “verovatno neće imati izbora” osim da dalje raste, rekao je on, i mogao bi da poveća stope ka pet odsto. Prema Rubiniju, inflacija će ostati visoka uglavnom zbog ograničene ponude, prenosi Bloomberg Adria.

Jednom kada je svet u recesiji, Rubini ne očekuje mere fiskalnog stimulisanja, jer vladama sa previše duga “ponestaje fiskalnih metaka“.

Visoka inflacija bi takođe značila da “ako koristite fiskalne stimulacije, pregrevaćete agregatnu tražnju“. Кao rezultat toga, Rubini vidi stagflaciju kao iz 1970-ih i veliki dužnički problem kao u poslednjoj svetskoj finansijskoj krizi.

Nema kraja ni 2023.

Rubini očekuje da će američka i globalna recesija trajati do 2023. godine, u zavisnosti od toga koliko su jaki šokovi u snabdevanju i finansijski problemi. U krizi 2008. godine najviše su pogođena domaćinstva i banke. Ovog puta, rekao je on, korporacije i banke u senci poput hedž fondova, fondova privatnog kapitala i kreditnih fondova će “implodirati“.

– To neće biti kratka i plitka recesija, biće ozbiljna, duga i ružna – rekao je on.

Njegov savet investitorima je: “Prodajte akcije i uštedite novac.”

Čak i dok novac izjeda inflacija, njegova nominalna vrednost ostaje nula, “dok akcije i druga imovina mogu pasti za 10, 20, 30 odsto“, naveo je on.

Za fiksni prihod, on preporučuje izbegavanje dugoročnih obveznica i dodatnu zaštitu od inflacije kratkoročnim obveznicama ili obveznicama zaštićene od inflacije kao što je TIPS.

 

Slične objave

Apel stručnjaka da se mlađima od 21 godine zabrani izdavanje vozačkih dozvola

Apel stručnjaka da se mlađima od 21 godine zabrani…

Vozači mlađi od 25 godina u jednoj zemlji odgovorni su za skoro 25 odsto nezgoda, iako čine samo 15 odsto vozača…
Paja likvidiran pred vratima tasta i tašte!

Paja likvidiran pred vratima tasta i tašte!

Ranjeni otac Strahinje Stojanovića bežao do 4. sprata, ubica ga jurio i “overio” hicem u glavu   Paja Stojanović ubijen pre…
Nijemci kupuju drva za zimu

Nijemci kupuju drva za zimu

Zbog naglog poskupljenja gasa, nafte i struje, Nijemci se okreću drvima za grijanje svojih domova, što im je gotovo udvostručilo cijenu,…

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.