Dvoje rumunskih ministara dalo ostavke nakon skandala

Dvoje rumunskih ministara dalo ostavke nakon skandala

Nakon optužbi o izuzetno lošem postupanju sa starijim osobama u privatnim staračkim domovima blizu Bukurešta, rumunska ministarka porodice Gabriela Firea danas je dala ostavku na zahtjev premijera Marsela Čolakua.

Firea je najavila svoj odlazak na Fejsbuku, nakon što je Čolaku dan ranije uvjerio ministra rada Mariusa-Constantina Budaija da podnese ostavku zbog istog skandala koji je prenerazio javnost.

Premijer i dvoje smijenjenih ministara članovi su Socijalističke demokratske stranke (PSD). Ministarka porodice našla se na meti kritika jer je upravnik kompleksa domova u predgrađu Bukurešta Voluntari, koji je u međuvremenu uhapšen, bio njen bivši radnik.

Dodatno, Firein suprug, gradonačelnik Voluntarija, štitio je upravnika domova, prenose mediji. Firea je demantovala sve optužbe. Javno tužilaštvo istražuje navode više od nedjelju dana. Firea se ne nalazi pod krivičnom istragom. Za razliku od ministarstva rada, njeno ministarstvo nije imalo nadzornu ulogu nad domovima.

Tokom pretresa domova, 98 stanovnika odvedeno je u bolnice, neki s otvorenim ranama.

Tretirani su “nehumano ili na nedostojanstven način”, bili prisiljeni da rade bez plate i nisu primali hranu i lijekove na koje su imali pravo, rekli su iz kancelarije tužioca. Forenzički stručnjaci pokušavaju da utvrde da li su štićenici domova bili fizički zlostavljani i jesu li dobijali prevelike doze sedativa.

Istražioci su rekli da je vlasnik domova eksploatisao štićenike za svoje vlastito bogaćenje. Zbog sve starije populacije u Rumuniji posao sa staračkim domovima cvjeta.

Otkriveno je da desetine domova djeluju bez dozvola, utvrdile su inspekcije koje je vlada naredila širom zemlje kao odgovor na skandal u predgrađu Voluntari.

 

24-sedam-cover

CATEGORIES
TAGS
Share This