Hrvatska zamrzava cijene za još 30 životnih namirnica

Hrvatska zamrzava cijene za još 30 životnih namirnica

Cijena struje za građane, privredu i institucije u Hrvatskoj ostaje ista, a vlada u okviru novog paketa mjera za zaštitu domaćinstava i privrede od poskupljenja, ograničava cijene za ukupno 30 proizvoda i to od ponedjeljka, 18. septembra, objavili su danas zagrebački mediji.

Za suncokretovo ulje, mlijeko, brašno, šećer, cijelo pile, svinjsko mljeveno meso ostaju ograničenja iz prethodnog paketa.

Među novim proizvodima s ograničenim cijenama su jogurt u čašici i flašici – 40 centi, polutvrdi sir gauda blok za sječenje 6.49 evra, riža 2.29 evra za kilogram, špageti pola kilograma 1.09 evra, 10 svježih jaja klase M 2.45 evra, svinjski vrat bez kosti 5.49 evra, juneći vrat s kostima 6.99 evra, kilogram pilećih ili ćurećih viršli 2.69 evra, krompir u pakovanju od pet kilograma 3.99 evra, a šargarepa u rinfuzi 0.89 evra.

“Kompletna korpa proizvoda kojima je sada ograničena cijena, na kraju prošle godine koštala bi 99.68 evra, a po novim cijenama 76.19 evra, što je 23.57 odsto manje, uz uštedu od 23.49 evra”, rekao je hrvatski premijer Andrej Plenković.

Novi paket mjera koji se odnosi na sljedećih šest mjeseci vrijedan je 464 miliona evra, uz postojeći 551 milion evra koliko ukupno vrijede mjere iz prethodnog paketa koje su na snazi godinu dana.

U sklopu novog paketa mjera, od 1. oktoba pa narednih šest mjeseci cijena struje ostaje ista za građane, privredu i institucije, za šta država izdvaja 288 miliona evra, rekao je Plenković.

Za velike privredne subjekte neće biti subvecionisanja cijena struje, jer je tržišna cijena pala i subvencije nisu potrebne, ali vlada, rekao je Plenković, garantuje da će i njima subvencionisati cijene struje ako dođe do ozbiljnijeg poskupljenja, prenosi “Danas”.

CATEGORIES
TAGS
Share This