Iskreno ćemo podržati Srbiju da bude punopravni član EU!

Iskreno ćemo podržati Srbiju da bude punopravni član EU!

  • Vijesti
  • 26 Marta, 2022
  • No Comment
  • 156

Nemačka ministarka Berbok: Iskreno ćemo podržati Srbiju da bude punopravni član EU!

 

Centralni spoljno-politički prioritet Balkana je jasan, želimo da Srbija bude punopravni član EU.

Nemačka ministarka spoljnih poslova Analena Berbok, koja je u zvaničnoj poseti Beogradu, kaže da Nemačka želi da doprinese da posle izbora Srbija i Kosovo postignu sveobuhvatni sporazum.

„Vidimo koliko su važne naše vrednosti zalaganje za mir, slabilnost i demokratiju, za nas kao Nemačku to znači da moramo da doprinesemo u regionu.

Centralni spoljno-politički prioritet Balkana je jasan, želimo da Srbija bude punopravni član EU, ubeđeni smo da Srbi imaju pravo na život u našoj zajedničkoj kući, zato su potrebne reforme u vladavini prava, podržaćemo Srbiju iskreno“, rekla je ona.

Dodaje da će Nemačka pokazati veću prisutnost na Zapadnom Balkanu.

„Stvorili smo funkciju specijalnog izaslanika za Zapadni Balkan, on će biti moje oko i uvo u regionu, pobrinuće se da Zapadni Balkan dobije pažnju koju zaslužuje, imamo sreću da imamo dobru startnu poziciju, odlučni smo da nećemo ostati na tome“, kazala je Berlok nakon sastanka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

srbija-i-evropska-unija

Rekla je da je Srbija malo više napredovala od nekih drugih zemalja koji nisu dobile status kandidata.

„Pregovara se o poglavljima, razgovarali smo kako se proces može intenzivirati.

Evropska unija je stvorena ne za sebe, videli smo da se mir ne podrazumeva, proces pridruživanja je važan, zemlje Evrope su umrežene“, rekla je.

Kaže da je u Berlinu „dobro primećeno“ glasanje Srbije za rezoluciju Generalne skupštine UN kojom je osuđena ruska agresija na Ukrajinu.

„U GS UN zemlje su jasno osudile agresiju Ukrajine, stav Srbije smo dobro primetili u Nemačkoj.

Cilj osude je bio predsednik (Rusije Vladimir) Putin i njegovi militantni pomagači, zato je važno imati jasan stav, a ne okrenuti glavu.

Naše zajedničke vrednosti su mir, sloboda i prosperitet. Ko deli ove vrednosti, sada ne može stajati po strani“, kazala je Berbok.

Upitana o distanciranju predsednika Srbije Aleksandra Vučića od Putina rekla je da je Srbija, kao i druge članice EU i međunarodne zajednica, našla jasan jezik kada je reč o napadačkom ratu Putina i da se jasnije od toga ne može osuditi rat.

 

Skynews Beta, FoNet

Slične objave

Apel stručnjaka da se mlađima od 21 godine zabrani izdavanje vozačkih dozvola

Apel stručnjaka da se mlađima od 21 godine zabrani…

Vozači mlađi od 25 godina u jednoj zemlji odgovorni su za skoro 25 odsto nezgoda, iako čine samo 15 odsto vozača…
Paja likvidiran pred vratima tasta i tašte!

Paja likvidiran pred vratima tasta i tašte!

Ranjeni otac Strahinje Stojanovića bežao do 4. sprata, ubica ga jurio i “overio” hicem u glavu   Paja Stojanović ubijen pre…
Nijemci kupuju drva za zimu

Nijemci kupuju drva za zimu

Zbog naglog poskupljenja gasa, nafte i struje, Nijemci se okreću drvima za grijanje svojih domova, što im je gotovo udvostručilo cijenu,…

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.