Kako da uključite upozorenje o zemljotresu na telefonu

Kako da uključite upozorenje o zemljotresu na telefonu

Korisnici Androida su preksinoć, nekoliko sekundi prije samog zemljotresa u BiH i Hrvatskoj dobili upozorenje preko sistema zaštite.

 

Ovo je prvi put da korisnici ovog operativnog sistema na ovakav način bivaju obavješteni o potencijalnim opasnostima. Obavještenje je stiglo nekoliko sekundi prije jakog potresa i iznenadilo je mnoge korisnike.

telefon-upozorenje-zemljotres

Uz obavještenje da se nalaze u potencijalno opasnom području, dobili su i uputstva kako da se ponašaju tokom zemljotresa.

Između ostalog, navedeno je da izađu iz kuća, zatvore gas, izađu ispred i izbjegavaju oštećene zgrade.

Google je ovu opciju najavio još pre dvije godine, a korisnici Android uređaja je mogu uključiti kada odu u podešavanja lokacije.

Među “uslugama lokacije” mogu pronaći “Upozorenja o zemljotresu” i uključiti ih, ako to već nije automatski uključeno.

Sistem kompanije Google, nazvan ShakeAlert, kreiran u saradnji s američkim Geološkim zavodom, koristi signale stotina seizmometara koji se aktiviraju i putem pametnih telefona s Androidom korisnicima šalju upozorenja.

Pametni telefoni obično su opremljeni malim akcelerometrom koji evidentira kretanje, pa uspjevaju da zabilježe i podrhtavanje zemljišta koje uzrokuje potres.

Android telefon može postati i mini seizmometar pa bi se, zahvaljujući milionima njegovih korisnika u svijetu u dogledno vrijeme mogla stvoriti najveća globalna mreža za detekciju potresa, prenosi B92.

Slične objave

Zemljotres u Hrvatskoj, osjetio se i u BiH

Zemljotres u Hrvatskoj, osjetio se i u BiH

U Hrvatskoj je noćas oko jedan čas registrovan zemljotres jačine 3,4 stepeni Merkalija, a osjetio se i u Bosni i Hercegovini,…
Zemljotres u BiH, osjetio se i u Banjaluci

Zemljotres u BiH, osjetio se i u Banjaluci

BiH je danas u 8.07 časova potresao zemljotres intenziteta 4,8 stepeni po Rihteru, a podrhtavanje tla osjetilo se i u Banjaluci.…
Četiri zemljotresa kod Makarske

Četiri zemljotresa kod Makarske

Četiri slabija potresa zabilježena su sinoć s epicentrom kod ostrva Hvar, oko 20 kilometara južno od Makarske. Najjači od njih bio…

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.