Na švicarskim Alpama oboren temperaturni rekord

Na švicarskim Alpama oboren temperaturni rekord

Početak 2023. godine definitivno ćemo pamtiti po rekordno visokim temperaturama, a na suncem okupanim planinama, pored Bjelašnice i Jahorine, bilježe se temperaturni rekordi i širom Evrope.

Mnogi bh. građani su novogodišnji vikend odabrali provesti na planinama oko Sarajeva kako bi zagađeni zrak zamijenili čistim, planinskim vazduhom u prirodi, piše Klix.

Prelijep prvi dan nove 2023. godine, temperaturom koja se kreće od 12 do 14 stepeni u BiH podsjeća na proljeće, a identične vremenske prilike bilježe se i širom Evrope – konkretno u Švicarskoj i Lihtenštajnu.

Preko 20 stepeni Celzijusa izmjereno je u malom sjevernom švicarskom gradu Delemontu i glavnom gradu Lihtenštajna, Vaduzu. U Delemontu je prvog dana 2023. godine zabilježen čak 21 stepen.

Meteoswiss, švicarska nacionalna meteorološka i klimatska služba, saopćila je da su januarski toplotni rekordi postavljeni na nekoliko stanica za praćenje na sjevernoj strani planinskog lanca Alpa, zbog toplih vjetrova sa jugozapada.

Na švicarskim Alpama izmjerena je temperatura od čak 20 stepeni (Foto: EPA-EFE)Temperature u Delemontu su tako iznad prosjeka u odnosu na januarske za period od 1991. do 2020. godine, što su vremenski uslovi za mjesec jun, dodaju iz meteorološke službe.

Delemont je glavni grad sjeverozapadne regije Jura koja graniči sa Francuskom.

Tako se, u skladu sa temperaturama, u Veveju na Ženevskom jezeru stajalo u redu za sladoled, dok su u samoj Ženevi kupači učestvovali u tradicionalnom novogodišnjem kupanju u jezeru.

Najviša januarska temperatura ikada zabilježena bilo gdje u Švicarskoj – iznosila je 24 stepena, a registrovana je na južnoj strani Alpa u regiji Ticino, 1944. u Luganu i 2007. u Locarno-Monti.

U maloj kneževini Lihtenštajn, temperature su u nedelju dostigle 20 stepeni u glavnom gradu Vaduzu.

Time je postavljen novi januarski toplotni rekord, premašivši 19 stepeni zabilježenih 22. januara 1997. godine.

 

24-sedam-cover

CATEGORIES
Share This