Nastavljeno suđenje Dijani Hrkalović

Nastavljeno suđenje Dijani Hrkalović

U Specijalnom sudu u Beogradu danas je saslušanjem oštećenog nastavljeno suđenje bivšoj državnoj sekretarki MUP-a Dijani Hrkalović povodom optužbi da je iskorišćavanjem svog položaja u MUP-u kočila istrage i procesuiranje kriminalaca, a sa njom su na optuženičkoj klupi još dvojica bivših policajaca.

Optužnim predlogom Hrkalovićeva se tereti da je nakon podnošenja krivične prijave ugostitelja i biznismena Želimira Kreštalice 1. decembra 2017. godine protiv osuđivanog kriminalca Darka Eleza, tadašnjem načelniku novosadske policije Miloradu Šušnjiću tražila da stavi Eleza na mjere tajnog nadzora.

Na taj način su, Hrkalovićeva i Šušnjić, kako se sumnja, uticali da Elez ne dođe pod obradu drugih policijskih odjeljenja i spriječi da se prema njemu obave druge mjere, poput tajne pratnje.

Na današnjem suđenju je svjedočio oštećeni Kreštalica o prijetnjama koje je dobijao od Eleza, zbog čega ga je prijavio policiji dva puta.

Prvi put je, kako je naveo, sačinjena službena bilješka a drugi put je podnio krivičnu prijavu. Nakon par dana Kreštalica je, kako tvrdi, dobio informaciju da Elez zna da ga je on (Kreštalica) prijavio, zbog čega je Elez njemu ponovo prijetio.

Prijetnje je, kako je objasnio, prvo dobijao preko drugih ljudi, a kasnije i telefonskim putem. Oštećeni je sve prijavljivao policajcu G.R, a nakon prijave, Kreštalica je saznao da je policajcu zabranjeno da ga kontaktira, prenosi Euronews.

Kreštalica je rekao da je dobio savjet da se skloni iz Srbije na neko vrijeme, što je on uradio i sa porodicom otišao u Grčku. Na aerodromu po povratku iz Grčke saznao je da “mu se nešto sprema na aerodromu”, zbog čega je svoju porodicu pustio da prije njega izađe iz aerodroma.

Kreštalica tvrdi da kada je pristupio na pasošku kontrolu, policajci su ga odveli u posebnu prostoriju gdje su ga zadržali i tada je, kako je, precizirao “proživio psihičku torturu”. Nakon četiri sata, pustili su ga sa aerodroma, ali čim je izašao i ušao u taksi, došla je interventna policija koja ga je takođe pretresla, kada je saznao da mu je policija “stavila NIK” (nadzor i kontrola).

Na pitanje branioca da li poznaje Hrkalovićku i Šušnjića, oštećeni je odgovorio da ih ne poznaje.

Sljedeći svjedok Bojan Ivković koji je sačinio službenu bilješku o prijetnjama Eleza Kreštalici, rekao je da je predao bilješku nadređenom G.R, a koji mu je tada rekao da je ovaj slučaj već prijavljen u Beogradu, zbog čega tu bilješku nije zaveo u dnevni izvještaj. Sljedeće suđenje zakazano je za 25. oktobar.

Optužena Hrkalović, kao i nekadašnji načelnik Policijske uprave Novi Sad Milorad Šušnjić i drugooptuženi bivši načelnik za specijalne istražne metode Dejan Milenković su negirali izvršenje krivičnih djela koja im se stavljaju na teret.

Hrkalović je ranije negirala da poznaje vođu organizovane kriminalne grupe Veljka Belivuka, kao i da ima veze sa ubistvom Vlastimira Miloševića, 30. januara 2017. godine u centru Beograda. 

Ona je takođe negirala navode da je naložila načelniku novosadske policije da Darka Eleza stavi pod operativnu odbradu kako bi ga zaštitila da ne mogu druge policijske uprave da ga nadziru.

Optužnim prijedlogom Tužilaštva za organizovani kriminal Hrkalovićka se tereti zbog dva krivična djela trgovina uticajem u produženom trajanju, zbog čega je tužilaštvo tražilo da joj sud izrekne kaznu zatvora od pet godina. 

Za Milenkovića tužilac je tražio godinu dana zatvora, a za Šušnjića dvije godine zatvora. Pored gore navedenog, Hrkalovićeva se tereti da je 2018. godine naložila načelniku Milenkoviću da ne postupi odmah po nalozima sudije za prethodni postupak Višeg suda u Beogradu i postupajućeg tužioca, koji su tražili da im se dostavi automatska obrada mobilnog telefona Veljka Belivuka, u to vrijeme okrivljenog za ubistvo Vlastimira Miloševica 30. januara 2017. u Beogradu.  

Kasnije je Belivuk pravosnažno oslobođen od tih optužbi, a sada je u pritvoru i optužen je za najbrutalnija krivična djela kao vođa kriminalne grupe “Principi”, među kojima je sedam teških ubistava. 

Hrkalović se tereti i da je sa bivšim načelnikom Policijske uprave Novi Sad Miloradom Šušnjićem neovlašćeno prisluškivala bosanskog kriminalca Darka Eleza, koji je nedavno izručen iz Srbije Bosni i Hercegovini zbog niza, tamo počinjenih, krivičnih djela. 

CATEGORIES
Share This