Od danas vrijede nova pravila: Kazne su paprene

Od danas vrijede nova pravila: Kazne su paprene

​Dolaskom zimskog vremena obavezna je i upotreba zimske opreme u Hrvatskoj. Policija je objavila saopštenje kao upozorenje vozačima, odnosi se na sve vrste motornih vozila, a oni koji to neće poštovati biće kažnjeni.

U narednom periodu očekuje se promjenjivo vrijeme, praćeno kišom, vjetrom i maglom. Upravljanje vozilima u takvim je uslovima otežano pa se vozačima preporučuje dodatni oprez jer se tada povećava i opasnost od saobraćajnih nesreća, izvijestila je policija i nadodala.

Zimski uslovi na cesti su takvi uslovi kada je kolovoz prekriven snijegom ili kada je na kolotragu poledica.

Za vrijeme zimskih uslova na putevima zabranjuje se promet motornim vozilima koja nemaju propisanu zimsku opremu i teretnim automobilima s priključnim vozilom. Vozač motornog vozila dužan je, prije uključivanja u saobraćaj, očistiti zaleđene šajbe i snijeg, led ili vodu na vozilu.

Podsjećamo, da je skladno Odluci o obaveznoj upotrebi zimske opreme na zimskim dionicama javnih puteva u Republici Hrvatskoj (“NN” br. 121/20.), propisana obaveza korištenja zimske opreme u periodu od 1novembra tekuće godine do 15. aprila iduće godine. Obavezna upotreba zimske opreme odnosi se na sve vrste motornih vozila bez obzira na vremenske uslove i stanje kolovoza, izuzev vozila oružanih snaga Republike Hrvatske. U zimske dionice javnih puteva ulazi 839.2 km autoceste, 1863.3 km državnih i županijskih puteva te 68.1 km državnih cesti za tranzitni saobraćaj iz luka Vukovar, Osijek, odnosno luke i rafinerije Sisak.

Novčanom kaznom u iznosu od 660.00 do 1990.00 evra kazniće se pravna ili fizička osoba ako se naredi ili dopusti da se u saobraćaju na cestama koristi vozilo koje nema propisanu zimsku opremu ili teretni automobil s priključnim vozilom. Za ovaj prekršaj kazniće se novčanom kaznom u iznosu od 190.00 do 660.00 evra i odgovorna osoba u pravnoj osobi i u tijelu državne vlasti ili tijelu jedinice lokalne i područne (regionalne) samouprave. Novčanom kaznom u iznosu od 130.00 evra kazniće se za prekršaj vozač ako upravlja vozilom suprotno odredbama ovoga članka.

Ako policijski službenik zatekne vozilo koje se kreće cestom na kojoj je kretanje te vrste vozila zabranjeno ili se kreće bez zimske opreme na dijelu puta i u vrijeme kada je zimska oprema obavezna, narediće vozaču da odmah prekine kretanje vozilom ili da vozilom nastavi kretanje na putu na kojoj je kretanje te vrste vozila dopušteno, odnosno da upotrebi zimsku opremu.

Policijski službenik koji je isključio vozilo iz saobraćaja vozaču će privremeno oduzeti registarske tablice.

Novčanom kaznom u iznosu od 390.00 do 920.00 evra, ako postupi suprotno naredbi policijskog službenika (odnosno pokuša vozilom upravljati iako je isključeno iz prometa), kazniće se za prekršaj vozač motornog vozila, uz određivanje 3 negativna prekršajna boda i izricanja zaštitne mjere zabrane upravljanja motornim vozilom na rok od najmanje šest mjeseci ako je prekršaj počinjen drugi puta, odnosno najmanje 12 mjeseci ako je prekršaj počinjen treći i svaki sljedeći put.

Pravilnikom o tehničkim uslovima vozila u saobraćaju na cesti (“NN” br. 85/16.; 24/17., 70/19., 60/20. i 79/23.) propisano je sljedeće:

– Pod zimskom opremom motornih vozila kategorije M i N čija najveća dopuštena masa nije veća od 3.5 t skladno ovom Pravilniku, smatraju se zimski pneumatici (M+S, M.S., M&S ili 3PMSF) na svim točkovima ili ljetni pneumatici s najmanjom dubinom profila od 4 mm na svim točkovima i s lancima za snijeg ili uređajima namijenjenima za povećanje učinka prijanjanja točka za površinu po kojoj se motorno vozilo kreće, koji se postavljaju na pogonske točkove.

– Zimskom opremom motornih vozila kategorije M i N čija je najveća dopuštena masa veća od 3.5 t skladno ovom Pravilniku, smatraju se zimski pneumatici (M+S, M.S., M&S ili 3PMSF) na pogonskim točkovima ili lanci za snijeg ili uređaji namijenjeni za povećanje učinka prijanjanja točka za površinu po kojoj se motorno vozilo kreće, koji se postavljaju na pogonske točkove.

– Zimskom opremom autobusa skladno ovom Pravilniku, smatraju se zimski pneumatici (M+S, M.S., M&S ili 3PMSF) na pogonskim točkovima ili lanci za snijeg ili uređaji namijenjeni za povećanje učinka prijanjanja točkova za površinu po kojoj se motorno vozilo kreće, koji se postavljaju na pogonske točkove.

Lanci za snijeg i uređaji namijenjeni za povećanje učinka prijanjanja točkova za površinu po kojoj se motorno vozilo kreće iz stavke 1., 2. i 3. ovoga člana moraju biti tipno odobreni,

– Na vozila se ne smiju postavljati pneumatici s kramponima.

– Pneumatici na vozilima moraju odgovarati i dimenzijama koje je odobrio proizvođač, moraju biti namijenjeni za vožnju brzinom koja je jednaka ili veća od najveće brzine kojom se vozilo može kretati, ili najveće brzine koju dozvoljava ograničivač brzine ugrađen na to vozilo, te moraju biti tako dimenzionirani da izdrže najveće dopušteno osovinsko opterećenje vozila, prenosi “N1“.

– Pneumatici na istoj osovini vozila moraju biti jednaki po obliku šara gazne površine, nosivosti, brzinskoj karakteristici, vrsti (zimske/ljetne) konstrukciji (radijalne/dijagonalne itd.) i marki/tipu.

Podsjećamo i na odredbu Zakona o sigurnosti saobraćaja na putevima, kojom je propisano da za vrijeme vožnje danju, na motornim vozilima, u periodu od 01. novembra do 31. marta naredne godine, moraju biti upaljena dnevna ili kratka svjetla, piše “24sata”.

CATEGORIES
TAGS
Share This