Penzioneri će 6. februara dobiti po 100 KM na račune

Penzioneri će 6. februara dobiti po 100 KM na račune

Gradonačelnik Draško Stanivuković najavio je da će banjalučkim penzionerima jednokratna novčana podrška u iznosu od 100 KM biti uplaćena 6. februara direktno, onako kako su i tražili.

-Imamo sve podatke, znamo sve precizno i danas možemo to prezentovati našim sugrađanima. Usaglasili smo se i pronašli sve tehničke načine kako penzioneri da dobiju jednokratnu novčanu prodršku onako kako su tražili, na svoje žiro-račune, a ne putem Elektroprivrede.

Oni koji nemaju žiro-račune, a takvih je preko 11.000, dobiće svoj novac putem Pošta Srpske – poručio je gradonačelnik nakon sastanka u Gradskoj upravi tokom kojeg su analizirane sve potrebne radnje i procedure, kao i konačna odluka o načinu isplate podrške, te potpisan sporazum sa Udruženjem penzionera grada.

Kako je naglasio ide se sa punim novčanim iznosom, biće im uplaćen o 100 KM, a narednih dana slijedi potpisivanje sporazuma sa Fondom penzijsko i invalidskog osiguranja Republike Srpske i Poštama Srpske u vezi sa isporukom podrške, ali i održavavanje vanredne sjedncie Skupštine grada Banje Luke, koja sve usaglašene sporazume mora da potvrdi.

-Dakle preko 41.000 penzionera dobiće bonus na sljedećoj penziji, a to je ukupno oko 4.150.000 KM koje izdvajamo iz budžeta Grada – kazao je on.

Kako je napomenuo, gradska administracija je od početka tvrdila da nema zakonskog uporišta za uplate penzinerima preko Elektroprivrede, a tehnički nije ni izvodljivo.

-Dali smo sve od sebe da riješimo ovaj izazov, što smo sada i uspjeli – naveo je on.

Sa ovim se ne staje, već kako ističe gradonačelnik – Banja Luka ove godine počinje sa pripremom preko 41.000 „kartica prijateljstva za penzionere“, koja znači da će najveći dio penzionera imati besplatan, neki povoljniji javni prevoz, a  svi penzioneri će imati popuste prilikom kupovina u različitima marktima.

-To će im biti i više od ovih stotinu KM kada se sagledaju sve ušted koje će dobiti karticoma. Banja Luka je prvi grad na Balkanu koji nešto takvo sprema. Trebaće nam značajna priprema i tehničke pretpostavke za „kartice prijateljstva“, ali idemo ka tome da naša podrška penzionerima bude sistemska – zaključio je gradonačelnik.

Zoran Uletilović, predsjednik Udruženja penzionera grada Banje Luke kazao je dans stvaljena tačka na jeddnokratnu pomoć penzinerima.

-Banja Luka ima 41.407 penzionera, koji će dobiti 6. februara po 100 KM. To jako znači, posebno za onih 1.875 penzionera sa najnižom penzijom od 242 KM. Od početka smo rekli da ne prihvatamo da se ta pomoć kako je Skupština donijela odluku isplati preko Elektroprivrede ili bilo kog drugog preduzeća, nego samo direktno na račune. Prema tome, danas smo poptisali sporazum da će i to biti isplaćeno 6. februara – kazao je Uletilović

 

 

24-sedam-cover

CATEGORIES
Share This