Pojela ribu i sada se bori za život

Pojela ribu i sada se bori za život

 Laura Barajas (40) podvrgnuta je operaciji koja joj je spasila život nakon višemjesečnog boravka u bolnici.

“Svima nam je jako teško. To je užasno. Ovo se moglo dogoditi bilo kome od nas”, rekla je Laurina prijateljica Ana Mesina.

Mesina je rekla da se Barajas, koja ima sina (6), razboljela nekoliko dana nakon što je pojela ribu koju je kupila na lokalnoj tržnici u San Hozeu i pripremila je za sebe kod kuće.

“Zamalo je izgubila život. Bila je na respiratoru”, rekla je Mesina.

“Stavili su je u indukovanu komu. Prsti su joj bili crni, stopala crna, donja usna crna. Imala je sepsu i bubrezi su joj otkazivali”, dodala je.

“Mesina kaže da je Barajas bila zaražena Vibrio vulnificusom, potencijalno smrtonosnom bakterijom koja se nalazi u sirovoj morskoj hrani i morskoj vodi”, piše Njujork Post.

“Tom bakterijom može se zaraziti ako pojedete nešto što je njome kontaminirano, a drugi je način da posjekotinu ili tetovažu izložite vodi u kojoj živi ta bakterija”, rekla je stručnjak za zarazne bolesti UCSF-a Nataša Spotisvud.

Rekla je da je to posebno zabrinjavajuća infekcija za one sa slabim imunološkim sistemom.

Postoji otprilike 150 do 200 slučajeva Vibro vulnificusa prijavljenih svake godine, prema CDC-u. Otprilike jedna od pet zaraženih osoba umire.

Mesina je pokrenula “GoFundMe” kampanju kako bi pomogla prijateljici da pokrije sve medicinske troškove i prilagodi se na novi život. Do nedjelje ujutro prikupljeno je više od 39.000 dolara.

“Nije ni znala da će joj taj jednostavni čin zauvijek promijeniti život”, rekao je donator.

CATEGORIES
TAGS
Share This