Povećana otkupna cijena mlijeka, mljekari i dalje broje gubitke

Povećana otkupna cijena mlijeka, mljekari i dalje broje gubitke

Na području Unsko-sanskog kantona došlo je do povećanja otkupne cijene mlijeka za 15 feninga po litri, tako da ona trenutno iznosi 80 feninga, potvrdio je Sulejman Kulenović, ministar poljoprivrede u Vladi USK.

“Predstavnici udruženja proizvođača mlijeka iz našeg kantona imali su sastanak s menadžmentom mljekare ‘Megle’, koja je najveći otkupljivač i postignut je zadovoljavajući dogovor. Također, postignut je dogovor da se redovno prate kretanja na tržištu i usklađuje visina otkupne cijene kako bi se pogodovalo farmerima koji su u teškoj situaciji”, kazao je Kulenović.

On je dodao kako ovo povećanje možda nije u srazmjeru s ukupnim povećanjem troškova u proizvodnji mlijeka, ali da je to u ovome trenutku jedino moguće.

Kulenović je dodao kako očekuje da neće biti prevelikog pada u proizvodnji mlijeka s obzirom na sve poteškoće koje su pratile poljoprivredne proizvođače.

Prema riječima Ermina Veladžića, predsjednika Udruženja proizvođača mlijeka i mesa u Unsko-sanskom kantonu, u prva tri kvartala ove godine proizvodnja mlijeka je doživjela pad od sedam posto u odnosu na proteklu godinu.

“Do ovakve situacije je dovelo poskupljenje repromaterijala i energenata u poljoprivrednoj proizvodnji. Ta poskupljenja iznose od 100 do 300 posto”, kaže Veladžić.

On je izrazio zadovoljstvo dogovorom o povećanju otkupne cijene za mlijeko, ali dodaje da, kako bi proizvodnja bila rentabilna, ta cijena bi trebalo da iznosi barem jednu marku po litri, dok je niža cijena od toga gubitak za proizvođače.

“S druge strane, mlijeko u prodavnicama je drastično poskupjelo, od jednu do jednu i po marku po litri, i mi ne znamo zbog čega je to tako. Sumnjamo da su u pitanju špekulacije i da taj dio kolača nezasluženo dijele otkupljivači i trgovci, iako su farmeri ti koji nose ovu proizvodnju”, tvrdi Veladžić.

Prema njegovim riječima, teškom stanju je doprinijela i suša, koja je uništila značajan dio stočne hrane, a zbog poskupljenja ni proljetna sjetva nije kvalitetno provedena.

Dodaje kako su farmeri na području USK u posljednjih nekoliko mjeseci značajno redukovali broj muznih grla, a mnogi od njih su se preorijentisali na tov i proizvodnju mesa, koja je manje zahtjevna i s nižim troškovima.

Inače, Unsko-sanski kanton je najveći proizvođač mlijeka u Federaciji BiH s ukupno 30 posto proizvodnje u odnosu na ukupne količine u ovome entitetu

 

24sedambl

CATEGORIES
Share This