Zaposleni u realnom sektoru NE MOGU DA KUPE ni hranu za mjesec dana

Zaposleni u realnom sektoru NE MOGU DA KUPE ni hranu za mjesec dana

  • Društvo
  • 18 Septembra, 2022
  • No Comment
  • 29

Od početka krize izazvane rusko-ukrajinskim ratom, koja traje više od pola godine, građani Srpske suočili su se s najdrastičnijim poskupljenjima hrane.

 

Iako su cijene osnovnih životnih namirnica u fazi stabilizacije, pa čak i djelimičnog pada, i dalje su kudikamo više nego početkom ove godine.

To potvrđuje i podatak da je sindikalna potrošačka korpa za četvoročlanu porodicu u julu u Srpskoj iznosila 2.237 KM, od čega je trošak prehrane skočio na 1.000 KM, što je rekordan iznos do sada. U odnosu na februar, odnosno prije učestalih i značajnih poskupljenja hrane, korpa je u julu bila skuplja za 194 marke. U ovom periodu, trošak za hranu je porastao za čak 153 KM.

S druge strane, prosječna plata u RS u februaru je iznosila 1.091, a u julu 1.160 KM. Procijenjena plata u realnom sektoru, u kojem je zaposleno najviše radnika, daleko je niža i kreće se oko 925 KM. Dakle, ljudi koji rade za ovaj iznos svojim primanjem ne mogu da zadovolje ni mjesečni trošak prehrane.

U odnosu na isti mjesec lani, ovaj trošak je u julu 2022. bio viši za čak 258, dok je prosječna plata za godinu dana porasla za 141 KM.

Zvanična statistika pokazuje da je godišnja inflacija u julu iznosila 15,4 odsto.

Najveći godišnji rast cijena zabilježen je u odjeljku Prevoz – 34,4 odsto, zbog viših cijena u grupi Goriva i maziva za lična vozila od 53,7 odsto, te u odjeljku Hrana i bezalkoholna pića – 24,7 odsto, zbog poskupljenja u grupama Ulje i masnoće od 66 odsto, te Hljeb i žitarice od 28,9 odsto, podaci su Zavoda za statistiku RS.

U junu 2022. godišnja inflacija je iznosila 14,3 odsto, u maju 13,2 odsto, a u aprilu 11,7 odsto.

 

Slične objave

Apel stručnjaka da se mlađima od 21 godine zabrani izdavanje vozačkih dozvola

Apel stručnjaka da se mlađima od 21 godine zabrani…

Vozači mlađi od 25 godina u jednoj zemlji odgovorni su za skoro 25 odsto nezgoda, iako čine samo 15 odsto vozača…
Paja likvidiran pred vratima tasta i tašte!

Paja likvidiran pred vratima tasta i tašte!

Ranjeni otac Strahinje Stojanovića bežao do 4. sprata, ubica ga jurio i “overio” hicem u glavu   Paja Stojanović ubijen pre…
Nijemci kupuju drva za zimu

Nijemci kupuju drva za zimu

Zbog naglog poskupljenja gasa, nafte i struje, Nijemci se okreću drvima za grijanje svojih domova, što im je gotovo udvostručilo cijenu,…

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.