Zašto bumbar leti?

Zašto bumbar leti?

Vrlo je moguće da ste više puta čuli ili pročitali, u filmovima i na društvenim mrežama, zanimljivost o nemogućnosti bumbara da poleti.

Navodno, bumbar ima oblik tijela i masu zbog kojih, prema zakonima fizike, uopšte ne može da poleti. Zašto leti? Zato što toga nije svjestan.

Mada ova popularna dosjetka ima lijepu poentu, bumbarov let je zapravo naučno objašnjen, a o tome je pisao portal naukakrozprice.rs. Zaista, dugo nije bilo sasvim jasno kako bumbari i drugi insekti to izvode, ali ima već 18 godina kako objašnjenje postoji.

Zapažanje da je bumbarov let, zbog njegovih dimenzija i neaerodinamičnosti, suprotan zakonima fizike, onih po kojima, na primjer, avioni lete, prvi je dao prije 90 godina francuski entomolog, ekspert za insekte, Antoan Mangan, koji je to u svojoj knjizi tvrdio za sve insekte, ne samo za bumbare (koji zaista izgledaju vrlo trapavo u svom letu).

Ovo zapažanje je steklo kultni status i citirano je nebrojeno mnogo puta, da bi se najzad tim pitanjem pozabavili fizičari. Tako su 2005. let bumbara ispitali Majkl Dikinson sa Tehnološkog instituta u Kaliforniji i njegov tim i na ovu temu objavili rad u prestižnom američkom časopisu PNAS.

Naime, dok avioni lete, zbog oblika krila dolazi do razlike u pritiscima vazduha koji struji preko njih i avion se podiže. Na sličan način lete i ptice koje zamasima krila gore-dolje stvaraju isti efekat, sa smanjenjem pritiska iznad sebe, zbog čega se javlja ulazni drift koji ih održava u vazuduhu. Kod bumbara to ne može da se desi.

No, ultrabrzim kamerama i pažljivom analizom ustanovljeno je da bumbar maše krilima na sasvim drugačiji način – zamasima naprijed-nazad. Tako u vazduhu neposredno iznad sebe stvara “mini-uragan”, jedan mali vrtlog vazduha. Ovi “mini-uragani”, nalik na one velike atmosferske imaju u svojoj sredini “oko”, gdje je pritisak niži. Zbog toga se u ovom “mini-uraganu”, kao u kakvoj kupoli, bumbar podiže uvis.

Ovi vrtlozi su nestabilni i let nije elegantan kao kod ptica ili Airbus aviona, ali bumbar ipak leti i to koristeći, šta bi drugo, zakone fizike. (Autor: Slobodan Bubnjević, naukakrozprice.rs)

Zanimljivosti:

  • U prirodi postoji oko 300 vrsta bumbara.
  • Vuna koja prekriva tijelo bumbara pomaže ovom kukcu da se zagrije, smanjujući gubitak topline za pola.
  • Prvi bumbari pojavili su se na Zemlji prije otprilike 30 miliona godina.
  • Ženke su im obično veće od mužjaka.
  • Jedan od radnih bumbara je trubač. Svakog jutra prvi izleti iz gnijezda, a ostale probudi posebnim zujanjem.
  • Postoji industrija koja se zove uzgoj bumbara – uzgoj bumbara za oprašivanje usjeva kako bi se povećao njihov prinos. Ovi kukci su postali popularni kao oprašivači zbog svoje niske agresivnosti.
  • Leteći, bumbar razvija brzinu do 18 km/h.
CATEGORIES
Share This