Završio fakultet, a nije osnovnu školu

Završio fakultet, a nije osnovnu školu

  • Hronika
  • 26 Marta, 2022
  • No Comment
  • 197

Prosvjetni inspektori tokom kontrole fakulteta utvrdili su da jedna osoba ne posjeduje diplomu čak ni osnovne škole, dok je utvrđeno da njih osam nema regularno završenu srednju školu, potvrđeno je “Nezavisnim novinama”.

Inspektori su lani bili u više od 100 kontrola visokoškolskih ustanova i u njih 20 su pronađene određene nepravilnosti.

– U protekloj godini je u devet slučajeva, uvidom u dokumentaciju i evidencije vaspitnoobrazovne ustanove u kojoj je diploma navodno stečena, utvrđeno da ne postoje podaci o licu na čije ime glasi diploma – kazali su iz Inspektorata.

Dodali su da je riječ o jednoj diplomi o osnovnom obrazovanju i osam diploma o srednjem obrazovanju.

Kada su u pitanju provjere zakonitosti sticanja diploma na visokoškolskim ustanovama u Srpskoj, Prosvjetna inspekcija je te kontrole vršila po zahtjevu ustanova.

 Ukoliko je diploma stečena u Republici Srpskoj, u skladu sa zakonom i datim ovlaštenjima, Prosvjetna inspekcija uvidom u dokumentaciju kontroliše da li se evidencije vode uredno, a ukoliko je riječ o ustanovama van teritorije Srpske zahtjev se upućuje nadležnim organima u kojima je ista stečena – kazali su iz Insektorata.

Iz Inspektorata navode da republički prosvjetni inspektor nije ovlašten da utvrđuje autentičnost ili vjerodostojnost javnih isprava, odnosno da vrši vještačenje da li je isprava original ili falsifikat.

Zakon o osnovnom obrazovanju Republike Srpske za nevođenje ili neuredno vođenje propisane evidencije o vaspitnoobrazovnom radu škole propisuje kaznu od 1.000 do 5.000 KM za školu, dok odgovorno lice u školi može biti kažnjeno novčanom kaznom od 1.000 do 3.000 KM.

Neuredno vođenje propisane evidencije o vaspitnoobrazovnom radu škole na osnovu ovog zakona obuhvata, između ostalog, i evidencije o izdatim diplomama, uvjerenje o pohađanju nastave i drugo.

Iz Univerziteta u Banjoj Luci su kazali za “Nezavisne” da su sve diplome koje je izdao Univerzitet uredne.

– U proteklom periodu nije zabilježena nijedna nepravilnost koja se odnosi na diplome prvog, drugog i trećeg ciklusa studija izdate od strane Univerziteta – kažu iz ove ustanove.

Slične kazne su propisane i za srednje škole, gdje je za neuredno vođenje evidencije, što podrazumijeva i izdavanje diploma, zaprijećena novčana kazna od 1.000 do 5.000 za odgovornu ustanovu, kao i za odgovorno lice u okviru ustanove.

Slične objave

Apel stručnjaka da se mlađima od 21 godine zabrani izdavanje vozačkih dozvola

Apel stručnjaka da se mlađima od 21 godine zabrani…

Vozači mlađi od 25 godina u jednoj zemlji odgovorni su za skoro 25 odsto nezgoda, iako čine samo 15 odsto vozača…
Paja likvidiran pred vratima tasta i tašte!

Paja likvidiran pred vratima tasta i tašte!

Ranjeni otac Strahinje Stojanovića bežao do 4. sprata, ubica ga jurio i “overio” hicem u glavu   Paja Stojanović ubijen pre…
Nijemci kupuju drva za zimu

Nijemci kupuju drva za zimu

Zbog naglog poskupljenja gasa, nafte i struje, Nijemci se okreću drvima za grijanje svojih domova, što im je gotovo udvostručilo cijenu,…

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.